Warning: Use of undefined constant pid - assumed 'pid' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/gulkuafo/disehli.com.tr/index.php on line 9
Özel DİŞEHLİ - SSS

Sıkça Sorulan Sorular

1- Hamileyken diş tedavisi yapılır mı?
Hamile hastalarda acil tedaviler yapılabilir. Ancak en güvenli dönem 2. Trimester yani 3-6 ay arasıdır. Diş ağrısının anneye ve bebeğe daha cok zarar verdiği unutulmamalıdır.



2- Hamilelikte dişlerdeki çürükler artar mı?
Hamilelikte hormonal dengenin değişmesiyle ve kusmalara bağlı olarak ağız içerisindeki asit oranı artar. Dişetine ve mineye zarar verebilir. Anne adayının ağız bakımına çok dikkat etmesi gerekir. Diş fırçalamayı ve diş ipi kullanımı ihmal etmemelidir. Böylece çürük oluşumu ve dişeti rahatsızlıkları önlenebilir.
 


3- Dişler günde kaç kere fırçalanmalıdır?
Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere dişler fırçalanmalıdır. Orta sert bir diş fırçası tercih edilmeli ve  3 ayda 1  yenilenmelidir.



4- İdeal diş fırçalama nasıl olmalıdır?
Dişetlerinden dişlere doğru titreştir süpür yaparak fırçalanmalıdır. Dişetleri de dişler ile birlikte fırçalanmalıdır.


 


5- Diş taşlarını temizletmek zararlı mıdır?
Diş taşı temizliği zararlı değildir. Diş taşı birikimi ; dişeti kanamaları, dişeti çekilmesi, kemik kaybı gibi birçok soruna sebep olur. Ağız içeirsinden uzaklaştırılması gerekir.
 


6- Ağız kokusu neden olur?
Ağız kokusuna(halitozis) sebep olabilecek pek çok faktör vardır: Kötü ağız hijyeni, diş çürüğü , dişeti hastalıkları, dil üzerindeki plak, sigara, diyabet, gastrointestinal sistem hastalıkları vb. .. Gece uyku sırasında tükrük akışı azalmasına bağlı olduğu için sabah ağız kokusu oluşabilir ve bu koku normal kabul edilebilir.



7- Ağız kokusu nasıl tedavi edilir?
Ağız kokusu tedavisi: ağız hijyeni düzeltilmeli, tedavi edilmesi gereken dişler varsa onların tedavisi yapılmalı, dil fırçalanmalı ve gargara da kullanılmalıdır. Hala devam ediyorsa bir tıp hekimine de danışılmalıdır.



8- Diş fırçalarken dişeti kanaması normal midir?
Dişeti kanamanız varsa bunu önemsemelisiniz. Dişeti problemlerinin habercisidir.



9-Bebeklerde ilk diş sürerken ne yapılmalıdır?
Süt dişlerinin sürmesi sırasında dişetlerinde kaşınma, kızarıklık ve ateş görülebilir. Bu süreci daha rahat geçirmek için jel sürülebilir.


 


10- Çocuklarda ilk diş fırçalama ne zaman olmalıdır?
Ortalama 6 ay itibariyle dişler sürmeye başlar. İlk süt dişinin çıkmasıyla nemli bir bezle dişler temizlenmelidir. 2 yaşından itibaren annenin yardımıyla diş fırçalamaya başlanmalıdır.



11- Florür zararlı mıdır?
Florür doğru miktarda olduğu sürece zararlı değildir. Çürük oluşumunu ve plak oluşumunu azaltır aynı zamanda hassasiyet giderici etkisi de vardır.



12- Süt dişleri tedavi edilir mi?
Süt dişleri tedavi edilerek ağızda korunmalı daimi dişler sürene kadar onların yerini korumalıdır. Süt dişleri de tıpkı daimi dişler gibi tedavi edilir dolgu, kanal gibi tedaviler uygulanabilir. Çekilmesi durumunda ise daimi dişin yerini korumak için yer tutucu yapılabilir.



13- Diş beyazlatma(bleaching) nedir?
Diş renginden veya renklenmelerinden rahatsız olan hastalarda çeşitli yöntemler kullanılarak diş renginde açılmalardır. Beyazlatma ofis veya ev tipi olmak uzere 2 türdür. Ofis tipi klinikte hekim tarafından uygulanır. Ev tipi hekim tarafından hazırlanan plağın içine ajan koyarak yapılabilir. Renklenmenizin şiddeti tedavi prosedürünü etkiler. Bu iki teknik birlikte de kullanılabilir.
 


14- Diş beyazlatma yapıldıktan sonra ne kadar süre kullanılabilir?
Beyazlatma işleminden sonra hekimin tavsiyelerine uymak gerekir. Tavsiyeler ne kadar dikkate alınırsa beyazlatmanın ömrü de o kadar uzar.



15- Diş beyazlatmadan sonra nelere dikkat edilmelidir?
Özellikle ilk 2 hafta renklendirici gıdalardan ve ilaçlardan(çay, kahve, şarap, demir hapları..),asitli besinlerden(kola..) ve sigaradan uzak durmak gerekir.



16- Diş beyazlatma zararlı mıdır?
Dişlere herhangi bir zararı yoktur. Geçici bir hassasiyet oluşabilir.



17- İmplant nedir?
İmplant eksik olan diş bölgesinde çene kemiğine yerleştirilen ve kemiğe uyumlu malzemeden yapılan yapay diş kökleridir. Tekli veya çoklu diş eksikliklerinde günümüzde ilk tercihlerdendir.



18- İmplant operasyonu sırasında ağrı olur mu?
İmplant operasyonu diş çekiminden de basittir. İşlem sırasında ağrı hissedilmez. Sonrasında biraz ağrı hafif şişlik olabilir. Bu süreç hekimin verdiği tavsiyelere uyulduğu sürece çok rahat atlatılabilir.



19- Lamine nedir?
Ön dişlerde görülen renklenme, ayrıklık(diastema ), hafif çapraşıklık gibi estetik problemleri gidermek amacıyla uygulanan yaprak porselendir.



20- Zirkonyum nedir?
Zirkonyum metal desteksiz porselendir. Alt yapısı metal olmadığı için daha estetiktir.



21- Ortodonti tedavisi nedir?
Dişlerdeki konum bozuklukları ve uyumsuz çene ilişkilerinin düzeltilmesidir.